X
האמת היא, שכבר הרבה שנים לא ביקרתי בחיפה כתיירת ולכן לכשהוזמנתי ע"י עיריית חיפה, באירגונה של שירי ויצנר, ליומיים מפנקים בעיר, מיד ביטלתי את התוכניות שכבר קבעתי ואישרתי הגעה. ראשת העיר החדשה של חיפה, ד"ר עינת קליש-רותם, הכריזה שהיא רוצה להפוך את חיפה לברלין הישראלית. זאת בהחלט הכרזה כבדת משקל, אז יצאתי לבדוק האם יש לעיר את הפוטנציאל הנדרש.
בחיפה, העיר השלישית בגודלה בישראל, יש שילוב מיוחד של אורבניות, ירוק של הטבע וים כחול. זו עיר בעלת מרקם אנושי מיוחד ותושבים החיים בדו קיום אמיתי, יש בה את הכרמל המדהים, תצפיות מכל מקום, חופי ים, המתפרשים לאורך ק"מ רבים, מסעדות טובות, מוזיאונים, רכבת תחתית, רכבל ואיך אפשר לא להזכיר את הגנים הבהאים הקסומים. בפוסט הזה אספר לכם מה עושים בחיפה, איפה כדאי לישון, מסעדות מומלצות בחיפה ומה הם הסיורים הכי מדליקים בעיר.
חיפה היא כור היתוך קולינארי ועל האוכל המוצע בה ישנן השפעות רבות: גיאוגרפיות - חיפה ניחנה במשאבים טבעיים, המספקים שפע של חומרי גלם מיוחדים לבישול בשל מיקומה, זו העיר היחידה בעולם שיש בה 22 ואדיות עירוניות, שחוצות ומשולבות בעיר ובנוסף הים שלמרגלותיה. השפעות דמוגרפיות – לאורך ההיסטוריה הגיעו לחיפה ערב רב של תרבויות, עמים ודתות, יהודים (מחילונים ועד אורתודוקסים), מוסלמים, נוצרים, בהאים, דרוזים, העלייה מרוסיה וכל מי שהגיע דרך הנמל שלה, חלף או השתכן בה. עכשיו תדמיינו את כל העושר הזה מתערבב לה בסירים.
בחיפה יש חמישה שווקים פעילים, בביקור הזה סיירנו באחד מהם:
שוק תלפיות התחיל להתוות בשנת 1940, במבנה באוהאוס מפואר, בשכונת הדר. כיום המבנה פעיל רק בקומתו התחתונה וברחובות שסביבו פזורים דוכנים צבעוניים, מסעדות קטנות, חנויות דגים, מאפיות ועוד. אבל את אלה יש בכל שוק, לא? אז מה מיוחד בשוק תלפיות בחיפה? האנשים שעומדים מאחורי הדוכנים ואותם גילינו בסיור עם ורד פרן.
את הסיור עם ורד התחלנו בסטודיו שלה בלב שוק תלפיות, שם התחלנו לפתוח את התאבון עם לחמים ומטבלים, בזמן שורד סיפרה לנו על עצמה ועל הקולינאריה בחיפה. משם המשכנו לסיבוב בשוק, שכלל מספר תחנות מיוחדות כמו: בית אפיה קווקאזי, בו טעמנו את הפלאפל של הרוסים (פירשקי, מכירים?), חנות דגים, בה טעמנו מגוון של דגים מעושנים, סנדוויצ'יה חברתית, שמוכרת סנדוויצ'ים טריים, במחירים השווים לכל נפש ועוד. את הסיור סיימנו בסטודיו, בו הכנו בעצמנו גלידה מ-ע-ו-ל-ה משלושה מרכיבים בלבד: תמרים, בוטנים וקרח.
בסטודיו של ורד תוכלו למצוא סיורים קולינריים, סדנאות בישול ואפייה, ארוחות שף וקייטרינג בוטיק.
טיפ של אלופים - אל תשכחו להביא אתכם כסף קטן ושקית בד, למקרה ותרצו לקנות משהו בשוק.
לפרטים נוספים והזמנה של סיור טעימות בשוק תלפיות עם ורד פארן
לאחר מנוחה קלה במלון, המשכנו להפתעה של הסיור- ביקור פרטי בגנים הבהאים בזמן שקיעה.
כשאתם חושבים על חיפה, מה הדבר הראשון שעולה לכם בראש? אני מוכנה להתערב, שעבור רוב האנשים, אלו הם הגנים הבהאים. הגנים הבהאים הפכו מזמן להיות סמל מובהק של חיפה ולא בכדי (אבל אני מקווה שבסוף הפוסט הזה תבינו שבחיפה יש גם מה לראות הרבה מעבר).
הדת הבהאית היא דת מונותאיסטית ומקורה בדת הבאבית, שנוצרה בפרס ב-1844, על ידי סייד עלי מוחמד שיראזי, הבאב. כיום הדת מונה כ-6 מיליון מאמינים, החברים בלמעלה מ-200 קהילות ברחבי העולם. למרבה הפלא, בישראל אין קהילה בהאית, מאחר והנביא בהאא אללה, שכתב את מרבית כתביה הקדושים, ציווה שלא תקום פה קהילה. הבהאים שבישראל הם מתנדבים, שמגיעים לתקופות משתנות.
הגנים הבהאים בנויים על גבי 19 טרסות, המתחילות למרגלות הר הכרמל ומסתיימות בראשו. הגנים מעוצבים בעיצוב המשלב צורות גיאומטריות, מטופלים באופן יוצא דופן ואף נבחרו להיכלל ברשימת אתרי אונסקו ב-2008. בלב הגנים ניצב מקדש הבאב המרשים, בעל כיפת זהב. גנים יפים כאלה לא באים בקלות: בגנים עובדים כ-100 גננים, כאשר מחציתם הם גננים בתשלום והמחצית השנייה - מתנדבים בהאים. מהגנים נשקף נוף פנורמי מרהיב של העיר, הרי הגליל וים התיכון.
טיפ של אלופים - השבילים במקום נוצרו מהמון אבנים אדומות וקטנות, אמנם זה מאוד יפה, אבל לא הכי נוח להליכה אם יש לכם נעלים לא מתאימות. תבואו עם נעליים נוחות בעלות סוליה קשיחה. בנות, בשום פנים ואופן לא עקבים.
משם המשכנו לאחת המסעדות הטובות שאכלתי בהן לאחרונה – מסעדת ביסטרו וניה. באמת מזמן לא אכלנו, ככה זה בחיפה, אוהבים לפנק.
מסעדת ביסטרו וניה ממוקמת בעיר התחתית של חיפה, הסמל המרכזי לתהליך ההתחדשות החיפאית. התפריט במסעדה נע בין איטליה, המטבח הערבי-הגלילי והבישול הים תיכוני. בהחלט השילוב האהוב עלי. בראש המסעדה עומד השף מיכאל גרטופסקי ואם השם הזה נשמע לכם מוכר, זה בגלל שהוא עבד בין היתר ברפאל, הרברט סמואל וסושיאל קלאב.
במסעדת וניה הזדמן לנו לטעום מנות רבות מהתפריט, כי היינו קבוצה יחסית גדולה וכל המנות שטעמתי היו מעולות! אציין פה את השלוש שהכי אהבתי, אבל באמת שכולן היו נהדרות. נתחיל ממנות הפתיחה, כי מנות הפתיחה הן, בתאכלס, המנות הכי טעימות: התענגנו על קרפצ'ו דג ים שמלווה בצנוברים, בזיליקום, אורגנו, צ'ילי ושמ"ז. מנה נוספת, שהייתה כל כך מעולה עד שביקשתי להזמין נוספת לשולחן, היא ספיישל ממולאים של קיץ: בשר, פריקי, ראס אל חנות ויוגורט צונן. במנות העיקריות נדלקתי על ריזוטו סרטנים.
טוב, כבר נהיה מאוחר ומחר מצפה לנו עוד יום גדוש בכל טוב. הגיע הזמן לחזור למלון שלנו: מלון בוטיק טמפלרס, הממוקם בלב המושבה הגרמנית בחיפה. המושבה הגרמנית היא המקום הראשון בארץ בו השתקעו הטמפלרים. הטמפלרים תרמו רבות לפיתוח הארץ ובמושבה עצמה השאירו את מיטב הארכיטקטורה לכל אורכו של רחוב בן גוריון. מלבד העובדה שמדובר באזור יפיפה ופסטורלי, הוא נמצא ממש בלב העניינים של חיפה.
אנחנו מאוד נהנו מהשהייה במלון וממליצים עליו בחום. את החוויה המלאה שלנו במלון תוכלו לקרוא בפוסט נפרד: מלון בוטיק טמפלרס חיפה – שילוב בין מודרני לעתיק. המלון, בעיקר, מתאים לזוגות ולאנשי עסקים וכדאי לכם לשריין בו מקום מראש בחג של החגים (דצמבר וינואר), כי הוא נמצא ממש בלב החגיגות העירוניות לרגל הכריסמס, החנוכה והראמדן.
לאחר ארוחת בוקר מפנקת במלון גולדן קראון, המשכנו אל התחנה הבאה: העיר התחתית חיפה.
הגענו לסיור שהכי חיכיתי לו – סיור מייקרים עם שירי ויצנר, הידועה גם בשם "חייפוש". שירי מתגוררת בחיפה כבר המון שנים, אבל הרומן שלה עם העיר התחיל ביחסים קרירים למדי, היא לא התחברה לעיר ואפילו לא הסכימה להקרא חיפאית. עד שיום אחד היא ירדה לסיבוב בעיר התחתית ושם ממש התחיל סיפור האהבה שלה ושל חיפה והיא התחילה להתאהב במקום, ביוצרים וביופיה של העיר. מסתבר שבחיפה יש קהילה מקומית קטנה של ׳מייקרים׳ – יוצרנים - שעוסקים, גם בשנת 2020, במלאכות יד מסורתיות. אז שירי, סטייליסטית ובעלת הבלוג "חיפאית" החליטה לחבור לשתי מייקריות מקומיות (ליאת ולדמן וגילי אילן) וליצור ביחד את סיור המייקרים, כדי לחשוף עוד אנשים אל קהילת היוצרים של העיר התחתית של חיפה.
רשימת המייקרים משתנה מסיור לסיור וכל סיור מורכב מ-4 מייקרים והפתעה טעימה בסוף. את הסיור שלנו התחלנו בסטודיו לצורפות ועיצוב תכשיטים של ליאת ולדמן ואפילו זכינו לראות בלייב הכנת טבעת (מי שיש לו יומולדת הכי קרוב, זוכה בטבעת). לחובבי וחובבות התכשיטים, אני ממליצה להגיע לסטודיו של ליאת, גם בלי קשר לסיור, כי יש לה תכשיטים מיוחדים מאוד.
משם המשכנו ל"קפה סמי", בית קלייה, המייצר תערובת מ-6 סוגים של קפה ושהאפיפיור, בכבודו ובעצמו, נמנה על לקוחותיו! משם ל"מאפייה חשמלית פת שטיינבך“, לטעום לחמי מחמצת בוטיק ולסטודיו "דווקא" לקרמיקה, בה חזינו ביצירתה של קערת קרמיקה.
את המייקרים האחרונים בסיור בעצם לא פגשנו, אלא רק ראינו את יצירות האומנות שלהם. מנחשים כבר מי אלה? אומני הגרפיטי, הם הם המייקרים שלא תפגשו. במיוחד שמענו על "ברוקן פינגאז“, חיפאים אשר התחילו את דרכם בציורים על קירות בחיפה והיום הם אמנים בינלאומיים, המוזמנים ליצור אומנות על קירות בערים הכי גדולות בעולם (לונדון, ברלין, ברצלונה, מדריד, ריו ועוד). היה מצחיק לגלות שבתחילת דרכם העירייה רדפה אותם ומחקה את עבודותיהם מהקירות, עד שהיא הבינה איזה אוצר יש לה בעיר והזמינה אותם לקיים פסטיבל גרפיטי, להביא עוד אומנים ולצייר על קירות העיר.
רק שתדעו ששירי מובילה סיור נוסף בעיר, פוטוגני וטעים במיוחד: COFFEE MAKERS & BAKERS - סיור העובר בין בתי קליית קפה, חנויות קפה, קונדיטוריות ומאפיות בעיר התחתית בחיפה.
לפרטים נוספים והזמנה של סיור המייקרים
אם לא הבנתם, שירי היא בחורה מפנקת, ולכן את הסיור שלנו סיימנו במקום עם הקינוחים הכי מקומיים וטובים בחיפה: "כנאפה דה לוקס". כנאפה דה לוקס היא מסעדה חדשה (נפתחה בתחילת מרץ 2020), המציעה מטבח פתוח של קינוחים בסגנון טורקי. במקום מוגשים ארבעה קינוחים בלבד: כאנפה (כמובן! המיוצרת מחומרים איכותיים, כמו גבינה נבלוסית ופיסטוקים משובחים), מלבי (עם שערות חלבה, סירופ קרמל, צימוקים ואגוזים), בקלוואה (לא צריך להוסיף) ולילות בירות (קינוח לבנוני עתיק, המורכב משכבות פודינג סולת מתובל, שכבת קרם ומעל מלא פיסטוקים קלויים וסירופ מי זאהר). יאמי.
משך סיור המייקרים הוא כשעתיים וחצי והוא מומלץ לילדים מעל גיל 16.
לא יכולתי לעזוב את חיפה מבלי לבקר במסעדת "שולה" – מטבח טברייני, שעושה כבוד למנות של סבתא. טעמנו שתי מנות מצוינות: קלסונס- כיסונים מבושלים ואפויים במילוי גבינת קדוש ו"מדרוטה" – תבשיל חצילים וגבינת קדוש.
איתי בסיור היו עוד בלוגריות טיולים, מזמינה אותכם לקרוא על חיפה שלהן: שילה ברון תספר לכם על סופ"ש מושלם בחיפה.
מחפשים המלצות לחופשה בחיפה עם ילדים? חברתי בלוגרית הטיולים, מיכל מנור, הגיעה עם המתבגרת שלה וסיפרה מה אפשר לעשות בחיפה עם ילדים מתבגרים.
תודות וגילוי נאות
בראש ובראשונה לשירי ויצנר, החיפאית, שהגתה את כל הרעיון של הסיור הזה ולא ויתרה עד שהוא יצא לפועל. לבלוגרית הטיולים שיר-ים פסקה על העזרה והאירגון של הטיול. לעיריית חיפה ולעמותה לתיירות ונופש בחיפה, שאיפשרו לכל הכייף הזה לקרות.
לטיול הזה הוזמנתי, אבל כל הדעות כאן הן שלי, וכפי שאתם יודעים, לעולם לא אמליץ על משהו שלא אהבתי. אז סעו לחיפה, היא מהממת ויש בה כל כך הרבה מה לעשות.
מוזמנים לעקוב אחרי באינסטגרם, בפייסבוק ולהירשם לניוזלטר שלי, כדי לקבל השראה לעוד טיולים בארץ ובעולם.
בנוסף, כדאי לכם להצטרף לעוד אלפי מטיילים בקבוצת הפייסבוק שלי “מה שחשוב – טיולים, אטרקציות ומקומות לינה בארץ“ ולשתף את הטיולים שלכם!
11 תגובות
בנצי גורן
14/07/2020 07:40
תודה רבה סהר. זה נשמע ונראה נפלא. מבטיח לנסות בעצמי בקרוב.
יפעת חן כהן
14/07/2020 08:39
אעזו עיר מושלמתתתת 💕💕💕
סיקור מעניין ועושה חשק!
אלה
14/07/2020 08:41
עשית חשק:)
מיכל מנור
15/07/2020 13:18
איזה כייף לקרוא על הסיור דרך העיניים שלך (תרתי משמע, כי גם התמונות מהממות). אני ממש אוהבת את הטיפים לאלופים שאת נותנת. מאד שימושיים!!!!
רינת
15/07/2020 13:43
וואו, איזה תמונות מרהיבות. ולבקר בגנים הבאהיים בשקיעה, איזה חלום! רק בשביל זה הייתי באה. מהמם. חבל שהגנים כרגע לא פתוחים לקהל הרחב
sheila
15/07/2020 18:12
מושלם בא לי פשוט לעשות עוד פעם!
Sari Even
18/07/2020 06:11
הייתה לכם חוויה ממש נהדרת בחיפה. אני חיפאית לשעבר ושמחה שחיפה על המפה בזכות פוסטים כאלו. הפוסט מקסים והתמונות יפיפיות.
מוש
05/12/2020 14:23
היי
דנה
19/07/2020 07:19
נראה שממש פיספסתי את חיפה, חייבת להגיע
יפעת אנג'ל
07/02/2023 08:34
חיפה עיר מופלאה בה הטבע נשפך לרחובות.
פוסט מעניין, עם תמונות נהדרות.
נתת לי כמה רעיונות איפה לבקר שם.
תודה רבה, יפעת אנג'ל
סהר - יולו בלוג
03/03/2023 08:39
בשמחה! איזה כייף שאהבת